het lekkerste recept van de laatste tijd!!
Moussaka
Benodigdheden:
2 aubergines in schijven, gebakken met peper en zout
500 gram aardappels voorgekookt in plakjes
6-8 eetlepels olijfolie
250 gram bloemkoolroosjes gaar gestoomd.
Zout
Voor de tomatensaus:
2 eetlepels olijfolie
1 ui gehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
500 ml gezeefde tomaten
2 theelepels gedroogde oregano
½ theelepel kaneel
zout en versgemalen zwarte peper
voor de witte saus:
450 ml melk
½ ui
1 laurierblaadje
1 takje tijm
25 gram boter
25 gram bloem
2 eieren losgeklopt
50 gram geraspte kaas
zout en versgemalen zwarte peper.
Bereiding:
De plakken aubergines bestrooien met peper en zout en bakken in een beetje olijf olie.
De bloemkoolroosjes boven kokend water gaar stomen.
Voor de tomatensaus de olie in een braadpan verhitten en hierin de ui en knoflook glazig fruiten. De gezeefde tomaten, oregano en kaneel toevoegen, aan de kook brengen, met het deksel op de pan 30 minuten zachtjes laten pruttelen. Zout en peper en de bloemkoolroosjes toevoegen .
Intussen de melk voor de witte saus verwarmen met de ui, het laurierblad, de peperkorrels en het takje tijm er in en tenminste 10 minuten warm houden. Daarna de melk zeven.
De boter smelten, de bloem toevoegen en er een deegje van roeren, dit 3 minuten laten garen onder voortduren roeren. De iets afgekoelde melk met kleine scheutjes toevoegen en de roux even laten door koken. Laten afkoelen en daarna de geklopte eieren toevoegen.
Voor de moussaka de helft van de tomatensaus in een met olie ingevette ovenvaste schaal doen en de aardappelplakjes er op leggen. De resterende tomatensaus erover heen gieten en afdekken met de plakken aubergine. De witte saus erover verdelen en bestrooien met de geraspte kaas. In een op 180 graden voorverwarmde oven 35-40 minuten verwarmen tot de bovenkant goudbruin is.
Direct serveren
Lekker met gyros, een salade en knoflooksaus
Voor vega gyros vega hamburgers in reepjes snijden, bestrooien met gyroskruiden en even knapperig bakken.
Hallo Elly, de moussaka is overheerlijk! We hebben gesmuld! groetjes Jeanny
LikeLike
dat is fijn om te horen
LikeLike