the railway man

In 2006 bezochten oudste dochter en ik Kanchanaburi in Thailand waar aan de spoorweglijn van en naar Birma gewerkt was tijdens de tweede wereldoorlog. Voor mij had die geschiedenis wat meer herkenningswaarde dan voor dochter, maar we stonden er allebei eigenlijk een beetje wezenloos te kijken naar de brug vol toeristen en naar de mottige ( letterlijk) taferelen in een van de “musea”.

Had ik de film : “the Railway man” destijds al  kunnen bekijken dan had ik daar wellicht op een andere manier rond gekeken.

Het grote verschil met bv een film als” The River Kwai” met David Niven is dat je nu ziet wat de gevolgen zijn van de folteringen en vernederingen en dat de heroïek veel reëler wordt weer gegeven.

Het waar gebeurde verhaal over de ontberingen van Erik Lomax begint met zijn ontmoeting met de vrouw ( Nicole Kidman) die zijn echtgenote gaat worden.  Zij weet uiteindelijk een van zijn kameraden aan het praten te krijgen en zij “stuurt” haar man terug naar de herinnering.

Colin Firth is groots in deze rol, wederom groots, net als in The Kings Speeche. De opgekropte woede, de nachtmerries, je kunt je niet voorstellen dat mensen verder kunnen leven nadat alles letterlijk en figuurlijk aan barrels is geslagen.

Een indrukwekkende film wat mij betreft.

Advertenties

One thought on “the railway man”

  1. Wow.. helemaal onder de indruk van de trailer.. ongelofelijk wat een leed maar ook een uitzicht op een goed einde.. voor zover dat kan? Ben hier heel benieuwd naar!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s