tarwe is de plofkip onder de granen

Tijdens een rondleiding op de bisschopsmolen in Maastricht leerden we niet alleen over de geschiedenis van de molen, maar werden we door de molenaar cq bakker ook onderricht over granen, manipulatie van voedsel en gezond eten, een boeiende uitleg, gegeven door een gedreven man.

P1040993 P1050002 P1050004 P1050010 P1050014 P1050017 P1050018

 

Maastrichtse bakker: tarwe is plofkip onder de granen

1 / 1
zoom out
zoom in
        MAASTRICHT – ‘Tarwe is de plofkip onder de granen broden’. Dat zegt de Maastrichtse ambachtelijke bakker Frank van Eerd van de Bisschopsmolen vandaag in de gratis krant Metro. “Donker brood is lang niet zo gezond als het lijkt door het toevoegen van kleurstoffen en andere middelen om het brood houdbaar te houden,” aldus de bakker die pleit voor het ambachtelijk bakken van brood.
“Vanaf de jaren vijftig is de tarwe enorm doorontwikkeld om meer graan per vierkante meter te kunnen produceren”, legt Van Eerd uit. In dat proces zijn er verschillende gezondheidsvoordelen verloren gegaan. “Daarbij worden er allerlei zaken aan brood toegevoegd bij grootschalige machinale productie”, zegt Van Eerd. “Denk bijvoorbeeld aan middelen om de houdbaarheid te verlengen.” “Meel, water, gist en zout. Meer is er niet nodig om brood te bakken”, zegt Van Eerd. Bij voorkeur gebruikt hij meel van spelt, een graansoort die gezonder is dan de huidige tarwe. Van Eerd wil daarom terug naar de ouderwetse, ambachtelijke manier van brood bakken, waarbij de consument weet wat er in zit. “Het enige wat je als consument kunt doen, is aan de bakker vragen wat er zin zijn brood zit en alert zijn op toegevoegde stoffen.”
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s