westerborkpad

IMG_5699

Via de site van wandelnet.nl vonden we een NS route door Amsterdam.

Beginpunt: Amsterdam Centraal station. Eindpunt: Amsterdam Muiderpoort station:

Een leuke stadswandeling door onder andere het centrum van Amsterdam. De route gaat langs beroemde grachten: Prinsen-, Heren- en Keizersgracht en over bekende pleinen, zoals Rembrandt- en Waterlooplein. Maar ook door de 9 straatjes met authentieke winkeltjes, langs Westerkerk en Stopera. Maar op deze route kun je meer ‘beleven’. Je volgt het Westerborkpad en daarmee het spoor van vele Joden die van de Hollandsche Schouwburg via station Amsterdam Muiderpoort naar kamp Westerbork zijn vervoerd. Onderweg dus ook veel Joodse geschiedenis: het Anne Frank Huis, Joods Historisch Museum, Spiegelmonument ontworpen door Jan Wolkers en de Hollandsche Schouwburg.

We hadden een mooie dag uitgezocht om deze wandeling te maken, het weer werkte mee, maar kon het toch niet verhelpen dat we soms een weinig te neer geslagen waren. De geschiedenis van de Holocaust is en blijft iets verschrikkelijks.

via deze pijlen volg je de route
via deze pijlen volg je de route
in de Westerkerk
in de Westerkerk
dankzij het Rembrandhuis vind je mooie schilderingen door Amsterdam
dankzij het Rembrandhuis vind je mooie schilderingen door heel Amsterdam
een herdenkingsmonument
een herdenkingsmonument
je zal maar uit je eigen huis gehaald worden
je zal maar uit je eigen huis gehaald worden

IMG_5682orton

verzetsmonument
verzetsmonument

IMG_5680lomo

IMG_5698  IMG_5685 IMG_5687holga IMG_5693

kostbaar borduursel

kostbaar borduursel
in de schatkamer
in de schatkamer

IMG_5700

nooit meer Auswits
nooit meer Auswitz

 

 

Jan Wolker over het monument
Een gedenkteken maken op de plaats waar de urn met as van de slachtoffers uit het concentratiekamp Auschwitz in de Nederlandse aarde rust, lijkt een onmogelijke taak. Hoe kan je een vorm vinden om een misdaad te gedenken waarvan je het gevoel hebt dat die nog niet uitgewist zal zijn als onze planeet over twee of tweeduizend eeuwen in het heelal zal zijn opgelost. Tot barstens toe kan je je hersens afpijnigen of er een beeld wil opdoemen dat die schande en dat leed bij benadering zou kunnen weergeven. Je kijkt naar de hemel en je begrijpt niet dat dat blauwe uitspansel boven die ontzetting heeft gestaan, even onaangedaan en vredig als boven een wei met bloemen. En in een visioen van rechtvaardigheid zie je de blauwe lucht boven je vol barsten trekken, alsof de verschrikking die daar op aarde onder haar heeft plaatsgehad voorgoed de eeuwigheid geschonden heeft. Zo ben ik op het idee gekomen om gebroken spiegels op dat kleine stukje aarde boven die urn met as neer te leggen. Voorgoed kan op deze plaats de hemel niet meer ongeschonden weerspiegeld worden.

Jan Wolkers (1925-2007), 1977

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s