mensen

In 1956 riep mijn broer over de straat dat onze televisie was gearriveerd. Ik holde naar huis en zag het wonder van de bewegende beelden. Zwart/wit, één zender en een beperkte zendtijd.

Omdat we een van de weinigen waren die zo'n ding in huis hadden was het al gauw zo dat op woensdagmiddag de kamer vol zat met kinderen en op de dag dat een voetbalwedstrijd uitgezonden werd waren alle stoelen bezet door de mannen uit de buurt.

De tv had twee knoppen en op een van die knoppen zat een sleuteltje met een slot. Wij ( de kinderen) konden dus zelfs niet even stiekem iets kijken. Alsof er xfcberhaupt zo veel te kijken viel.

Deze week installeerden wij de HD recorder die onze provider ons in zo'n aanlokkelijk aanbod had "aangesmeerd". De beschrijvingen in het boekje waren idd te volgen en nadat er in de muur geboord was en er kabeltjes verlegd waren konden we de smartcard in de daarvoor bestemde gleuf stoppen. Vol verwachting keken we naar het beeldscherm, maar er gebeurde niets. We hadden toch echt het boekje stap voor stap gevolgd. En er stond te lezen dat als je eenmaal die smartcard in die gleuf gestoken had hij er niet meer uit gehaald mocht worden. 

De man werd er nerveus van en brieste dat we die monteur WEL hadden moeten laten komen en dat de materie van dat digitale veel te ingewikkeld was voor de gewone man.

We lieten de boel de boel en op het moment dat de man de hond ging uitlaten heb ik de helpdesk gebeld. Ik had de mazzel dat een vriendelijke rustige mannenstem aan de andere kant van de lijn mij door alle handelingen heen loodste.

Ik sms-te even later dat de boel het deed!!

"Hoe heb je dat gedaan"? vroeg de man bij thuiskomst. Tja, voor hem een vraag voor mij een weet.

Sindsdien kijken we naar …tig zenders, kunnen we de boel stop zetten en even later verder kijken, kunnen we opnemen, afspelen, wissen, we kijken op groot scherm, we kijken zelfs met diepte.

En toch heb ik wel eens een beetje heimwee naar een woensdagmiddag met tante Hannie en een glaasje ranja op de kokosmat in de huiskamer van toen.

 Oude Tv - Retro Televisie

 

Advertenties

One thought on “mensen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s