les femmes dú 6e etáge

Een film alsof je een heerlijk boek leest!!

De film neemt je mee naar Parijs, de vroege jaren zestig. Jean-Louis Joubert (Luchini) is een brave, getrouwde zakenman met een saai leven. Wanneer hij de mooie Spaanse María (Verbeke) als werkster in dienst neemt, laat zij hem kennis maken met de zesde verdieping waar ze met de andere temperamentvolle Spaanse werksters woont. De bewoners en het personeel wonen dus strikt gescheiden, wat ook te merken is aan de voorzieningen voor de poetsende vrouwen: een typische Franse wc met een gat en een teil water om mee te douchen. Deze vrouwen leren Jean-Louis dat geluk en plezier niet afhankelijk zijn van mooie spullen en veel geld.

Kleurrijke types
Fabrice Luchini speelt een uitstekende hoofdrol als eersteklas loser die bijna in huilen uitbarst als hij zijn eitje in de ochtend niet zachtgekookt ontvangt. Luchini’s karakter is een van de vele types die Le Guay en zijn medeschrijver Jérxf4me Tonnerre tot een kleurrijk komisch drama maakt. Naast regisseur (Du jour au lendemain, 2006) is Le Guay ook producer en acteur.

Voor Les Femmes du 6e étage wist hij zes leuke Spaanse dames op te trommelen. Lola Dueñas speelde vorig jaar de sterren van de hemel in het Spaanse Yo, también en de oudgediende Carmen Maura is vooral bekend van haar samenwerkingen met Pedro Almodóvar. Ondanks dat de Spaanse actrices gedurende de film zowel vloeiend Frans als Spaans spreken, zijn de slappe pogingen van de Franse huisbaas tot een beetje Spaans hilarisch slecht.

Clichés
Naast de geslaagde grappen over de verschillen tussen Frankrijk en Spanje in die tijd, word je in Les Femmes du 6e étage overladen met clichés. Een stokbroodje met jam bij het ontbijt, typische Franse toiletten, Spaanse waaiers en flamenco gedans op de overloop. Gelukkig blijft de film luchtig en wordt de nadruk niet teveel op de huwelijkscrisis van Jean-Louis en zijn vrouw gelegd, anders zou de film te zwaarmoedig zijn geworden.

Het camerawerk is goed uitgewerkt door handheld te filmen en gebruik te maken van de fade-out techniek na iedere scène. Daardoor wordt het beeld levendiger en kun je je beter inleven in de verschillende karakters. En met de afwisseling van Spaanse en Franse filmmuziek waan je je in heerlijke vakantiesferen. Kortom, Les Femmes du 6e étage is een vrolijke, sfeervolle film voor de zomer!

 

Advertenties

2 gedachten over “les femmes dú 6e etáge”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s