True Colours

Voormalige herensocixc3xabteit, nu GemeentemuseumIn de voormalige herensocieteit aan de Utrechtse weg in Arnhem is tegenwoordig het museum voor Moderne Kunsten gevestigd. Vriendin B en ik waren er omdat we de tentoonstelling: “true colours” wilden zien.

True colours. Kleur bekennen met sieraden

Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem presenteert t/m 29 mei een selectie uit de tweejaarlijkse internationale ontwerpwedstrijd New Traditional Jewellery , dit jaar met als thema True Colours. In de meest letterlijke zin gaat het hierbij om de geschiedenis, betekenissen, waarde, magie en kracht van kleur. Meer figuurlijk opgevat kan True Colours ook  “kleur bekennen” of ” ware aard tonen” betekenen. Beide betekenissen komen terug in de tentoonstelling die de veelkleurigheid van het hedendaagse sieraad laat zien.

Amanda CainesDe veelkleurige Urban Tribal Necklace van Amanda Caines (1961) uit Groot-Brittannixc3xab past geheel in het thema van de wedstrijd. Zij heeft gekeken naar de gekleurde kralenkettingen van de Zoeloes uit Afrika waarbij de ketting een communicatiemiddel is en de kleuren een code zijn die iets vertelt over de leeftijdsgroep en sociale status van de drager. Voor haar hedendaagse versie gebruikt Caines afgekeurde telefoon- en computerdraden van pastic in felle kleuren die zij omwikkelt met wol en waar zij vintage stoffen op vastzet en vervolgens versiert met kralen.

Tove RyggHet halssieraad Link van de Noorse Tove Rygg (1963) valt niet op door een uitgesproken maar juist zeer subtiel kleurgebruik. In een arbeidsintensief proces haakt zij lange koorden van goud, zilver en edelstaal. Die bewerkt zij met kleine edelstenen kralen en vlecht ze samen tot xc3xa9xc3xa9n lange ketting, gexc3xafnspireerd op oude vikingkettingen. De verschillende edelstenen hematiet, rookkwarts, agaat en peridot staan symbool voor de verschillende aspecten van het Noorse landschap zoals de meren, fjorden en bossen. De bloedagaat is een persoonlijke verwijzing naar haar eigen bloed en persoonlijke relatie met haar geboorteland Noorwegen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s