fort eben emael

Gauche_qui_sommes_2 Vriendin E en haar man trakteerden ons op een bezoek aan het Fort Eben-Emael. Ik had er wel al eens iets over gehoord, maar dat was niets vergeleken bij hetgeen ik nu weet.

De geschiedenis van het onneembare fort vind je hier en op die site staan ook meer gegevens. Echter mijn verbazing, mijn ontzetting en mijn bewondering voor de grote groep vrijwilligers die het Fort nu onderhouden en mensen rondleiden wil ik je niet onthouden.

Het fort is gebouwd naar aanleiding van de wereldoorlog van 1914-1918. Men wilde voorkomen dat Luik en Antwerpen door de Duitsers nogmaals veroverd zouden kunnen worden. Het fort sloot een zwakke plek in de verdedigingslinie van Belgie.

Hoe wrang is het verhaal echter over de aanval van de Duitsers die met list en met maar 86 manschappen het fort wisten te veroveren in het tijdsbestek van een klein half uur.

Een groot deel van het fort is door de inzet van de vrijwilligers nu opengesteld voor het publiek. Je kunt er een algemene rondleiding volgen, maar je ook opgeven voor een meer gespecialiseerde rondleiding. Wij deden beide en ik kan alleen maar zeggen dat het meer dan de moeite waard was.Eben_emael1

Eben_emael_431

Eben_emael_41_2

Advertenties

4 gedachten over “fort eben emael”

 1. Hoi Elly
  Als je onder de indruk was van fort Eben Emael dan zou je eens naar Verdun in Frankrijk moeten gaan. Een paar kilometers over de grens bij luxemburg vandaan. Rond om Verdun liggen nog een aantal forten musea en herdinkingsgebouwen voor de soldaten die gestreden hebben in de eerste wereldoorlog. Wij zijn vorige week er geweest zeer indrukwekkend wat je daar allemaal ziet. je moet wel een auto tot beschikking hebben want het ligt zeer verspreid.

  Like

 2. Goh. Jouw verhaal lijkt op hetgene wat we zondag met jullie gezien hebben. Mooie foto’s en ook wij hebben van jullie gezelschap genoten.
  Groetjes en tot een volgend uitstapje onder andere voorwaarden dan wel.
  ET

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s