de sauna

De sauna. Met oudste dochter een dag naar de sauna, we hadden een arrangementje geboekt vanwege twee verjaardagen. We werden ontvangen met koffie en gebak en een mevrouw kwam ons het programma van de dag vertellen. We mochten vrij gebruik maken van alle sauna-faciliteiten en de extra programma-onderdelen stonden op een tijdschema dat ze ons meegaf.

Dochter is een echte saunaganger, ze gaat zelfs zitten lezen in het zweethok en nadat ze heeft staan uitdampen buiten gaat ze spoelen met koel water om daarna kopje onder te gaan in het ijskoude dompelbad. Ik blijf al bijna dood als ik ernaar kijk. Meezweten oke, maar dat koelen…., heel voorzichtig met zo’n heel klein piezelstraaltje, eerst de benen, dan de armen, dan eens langs het gezicht en ojee als er iemand het lef heeft om vanuit de koude douche water op mij te knoeien. Ik kan er niets aan doen, maar dan ontsnapt er automatisch een beroerde opmerking.

Na de eerste sauna-gang waren we aan de beurt voor een cacao-pakking. We zouden worden opgehaald vanuit de rustruimte bovenaan de trap. In die rustruimte staan ligstoelen en bedden, het is er zo stil, je hoort er zelfs geen rustige achtergrondmuziek. Oudste dochter beklom met gemak een rustbank, cq speeltuintoestel, er zaten anathomische vormen in waardoor het mij wat meer moeite kostte om er op een fatsoenlijke manier in te komen. Eenmaal geland verzuchtte ik ” ben benieuwd hoe ik hier weer uit kom”. En dat is het enige wat er gezegd werd maar het was genoeg om een oude brombeer te wekken, hij veerde omhoog uit z’n ligstoel en bulderde door de ruimte dat het een rustkamer was, dat er niet gepraat mocht worden en dat hij lag te slapen @!#~*%!!!!! OEPS!! Met mijn hand op mijn hart heb ik tegen de man gezegd dat ik het heeeeeeel vervelend voor hem vond en dat ik het nooooooooit meer zou doen. Het is dat we geen broek aanhadden anders hadden we er vast in gepiest. Ik heb in m’n handdoek zitten bijten ( gelukkig zit m’n gebit goed vast) en oudste dochter is van ellende de trap afgegaan waar ze als een gek heeft staan hikken van de lach.

Enfin we hebben ons verder rustig gehouden totdat de mevrouw ons kwam halen en toen die hardop zei dat we meekonden komen veerde er in mijn ooghoeken weer die brombeer op maar bij het zien van de witte bedrijfskleding hield hij zich in.

De cacaopakking bestaat uit een papje van gemalen ruwe cacaobonen vermengd met water en goddelijk geurend naar chocolade. Je wordt ermee ingesmeerd, daarna ingepakt in plastic en dan gaat er nog eens een verwarmingsdeken overheen, het schijn heel goed te zijn voor van alles en nog wat maar ik voelde me toch echt net een truffel.

Na weer een rondje sauna was het de beurt voor een kruiden-hydrojetbad. We kozen voor jenerverbes, ook weer goed voor van alles en nog wat en nadat de mevrouw ons uitgelegd had wat het bad allemaal voor snufjes in huis had begon de pret. Er zat een paneeltje met allemaal toetsjes aan het bad en bij het ene begon het water te bubbelen, bij het andere begon het te bruisen, je kon ook nog eens met diverse kleuren verlichting werken, je had nekstralen, voetstralen en een heerlijk nekkussentje. De baden echter waren zo groot voor twee mensen van allebei goed anderhalve meter dat we geregeld kopje onder gingen omdat we nergens steun konden vinden, maar ontspannend was het wel. Weer een saunagangetje later was het onderdeel handpakking aan de beurt, er wordt veel handcreme op je handen gesmeerd waarna je je handen doopt in de hete parafine, daar gaat plastic overheen en een grote washand en dan mag je twintig minuten gaan liggen in die rustruimte van die brombeer. Hij was er gelukkig niet en nadat we ons met kunst en vliegwerk enigszins zedelijk op een bed hadden gevleid, we hadden geen handen ter beschikking om de badjas te ordenen, hebben we wederom heerlijk liggen knorren. Met een zacht en glanzend huidje zijn we toen gaan genieten van een heerlijke salade en een glaasje wijn en met een vuile blik richting brombeer zijn we tevreden en voldaan huiswaarts gekeerd.

Advertenties

4 gedachten over “de sauna”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s